Ландшафтна організація тематичного скверу "Дня вишиванки" у Чернівцях - Гончаренко, Я. В.; Олексійченко, Н. О.; Соколенко, У. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Здійснено інвентаризаційні дослідження рослин на території скверу "Дня Вишиванки" у Чернівцях після його реконструкції. Установлено невідповідність показників щодо кількісної структури дерев і кущів в озелененні визначеним нормативам. Виявлено рослини із клад Gymnospermae й Angyospermae, які представлені 31 видом, 2 сортами, 2 гібридами, 5 декоративними формами із 28 родів і 16 родин. Фенологічні спостереження показали приналежність рослин до 5 груп декоративності. До рослин ранньо-весняного квітування віднесено особини Forsythia europaea Degen & Bald. із найдекоративнішим виглядом упродовж березня-квітня. Завдяки 9 вічнозеленим представникам клад Gymnospermae й Angyospermae окремі локації мають привабливий вигляд і взимку. Встановлено переважання інтродукованих деревних рослин над автохтонами, що не відповідає тематичній концепції, пов'язаній із назвою скверу. Оцінено фітосанітарний стан рослин і виявлено наявність візуальних ушкоджень за участю Prociphilus fraxinifolii Riley., Cameraria ohridella Deschka & Dimic, Oxycarenus lavaterae Fabricius, Viscum album L. тощо. Виявлено вікові екземпляри дерев, серед яких найбільш давніми є Tilia cordata, Aesculus hippocastanum L., A. hippocastanum 'Baumannii', Quercus robur L., Carpinus betulus L., Ginkgo biloba L., які потребують належного догляду та консервативних заходів задля їх збереження через наявність у кронах близько 15–20 % засохлих гілок, механічних пошкоджень стовбурів тощо. Результатом проведеної реконструкції є оновлення окремих елементів благоустрою у вигляді більш сучасних унікальних елементів освітлення із вирізьбленою вишивкою кожної області України та установленні QR-коду, за яким можна дізнатися інформацію про особливості кожного орнаменту. Під час аналізу функціонального зонування території скверу виявлено недоступність дитячого майданчика взимку, що певною мірою зменшує його значущість і привабливість скверу в цю пору року.