Ефективність застосування методів класифікації для задач інтелектуального аналізу великих даних - Петрина, В. В.; Дорошенко, А. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Проаналізовано ефективність застосування методів класифікації для задач інтелектуального аналізу великих даних на підставі концепції машинного навчання задля підвищення їхньої ефективності у сфері електронної комерції. Проведено порівняльний аналіз застосування таких моделей, як класифікатор методом випадкового лісу (англ. Random Forest), класифікатор методом наївного Байєса (англ. Naïve Bayes) та класифікатор методом опорних векторів (англ. Support Vector Machines, SVM), який також називають опорно-векторними мережами (англ. Support Vector Networks, SVN). Для поширеної у сфері електронної комерції задачі класифікації клієнтів розроблено програмне забезпечення для проведення аналізу відповідних алгоритмів. Проаналізовано вхідні дані і здійснено попередню підготовку даних для навчання та тестування вибраних моделей. Здійснено дослідження обраних моделей із використанням попередньо підготовлених даних за допомогою програмного забезпечення відповідно до визначених сценаріїв. Досліджено параметри обраних моделей класифікації та вдосконалено класифікатор методом випадкового лісу шляхом підбору та зміни параметра випадкового стану. Також впроваджено параметри підтримки ймовірностей у класифікаторі методом опорних векторів. Здійснено із використанням попередньо підготовлених даних дослідження обраних моделей за допомогою програмного забезпечення відповідно до визначених сценаріїв. Впроваджено параметру підтримки ймовірностей у класифікаторі методом опорних векторів. Здійснено порівняння результату точності класифікації обраних моделей класифікації. Згідно з результатами дослідження, визначено позитивний тренд на якість навчання моделей за коректної підготовки даних і впливу підбору коректних параметрів для класифікаторів методами випадкового лісу й опорних векторів. Показники ефективності, точності навчання алгоритму показують позитивну динаміку й порівняно із результатами тестування моделі класифікатора методом наївного Байєса базовими значеннями параметрів моделі. На підставі результатів дослідження підтверджується вплив підбору коректних параметрів залежно від вхідного набору даних на результати точності передбачення алгоритмів і їх вплив на навчання, тренування та тестування моделей машинного навчання. Ці результати свідчать про перспективи до подальшого дослідження щодо розроблення оптимальних стратегій оптимізації та підвищення ефективності щодо роботи з алгоритмами машинного навчання у задачах класифікації.