Проблеми застосування віртуальної та доповненої реальностей у повсякденній діяльності - Пелех, О. Р.; Сенів, М. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Представлено поняття віртуальної VR (англ. Virtual Reality) та доповненої реальності AR (англ. Augmented Reality), детально розглянуто їхні ключові властивості, технічні можливості та широкий спектр застосування в сучасному світі. Проведено докладне порівняння VR та AR, в якому вказано на унікальні переваги та обмеження кожної з технологій. VR надає користувачам повністю іммерсивний досвід, транспортуючи їх у повністю нові, цифрово створені світи, тоді як AR розширює реальний світ, накладаючи на нього цифрові елементи, що відкриває безмежні можливості для інтерактивної взаємодії. Визначено, що застосування цих технологій охоплює широкий діапазон сфер, від ігрової індустрії та розваг до архітектури, освіти та медицини, де їх використовують для розроблення тренажерів, реалістичних моделювань та навчальних програм, що підвищують ефективність навчання та практичної підготовки. У сфері охорони здоров'я, VR та AR сприяють розробленню симуляційних тренувань для хірургів, а також використовують для реабілітації пацієнтів. Запропоновано технічний аналіз, розглянуто соціальні, етичні та психологічні особливості використання цих технологій, а також їх вплив на повсякденне життя і професійну діяльність людей. Проаналізовано поточні тренди та здійснено спробу передбачити майбутні напрями удосконалення VR та AR, зокрема прогнози щодо нових інтерфейсів, більшої інтеграції з іншими технологіями та підвищення доступності для споживачів. Розглянуто потенційні технічні вдосконалення, які можуть зробити VR та AR більш реалістичними та зручними для користувачів. Розкрито також потенціал AR та VR для революціонізації способів, якими користувачі взаємодіють з даними та цифровим контентом, пропонуючи нові варіанти візуалізації та маніпуляції інформацією, що можуть кардинально змінити сфери дизайну, освіти, науки та інженерії. Проілюстровано, як такі технології можуть сприяти кращому засвоєнню складного матеріалу та розширенню творчих можливостей. Висвітлено важливість розуміння соціокультурних впливів VR та AR, зосереджено увагу на потребі розроблення цілісних нормативних меж, які б забезпечували безпеку та приватність користувачів, з одночасним стимулюванням інновацій та підтримкою економічного зростання. З'ясовано важливість етичних особливостей розроблення та використання цих технологій для забезпечення відповідального підходу до удосконалення та реалізації потенціалу доповненої (AR) та віртуальної реальностей (VR), які відкривають нові можливості в багатьох сферах людської діяльності. Встановлено, що майбутнє VR та AR прогнозовано буде динамічним, пропонуючи широкі функціональні можливості для інновацій та змін у різноманітних областях нашого життя.