Антикризове управління соціальними об'єктами за допомогою інформаційних рекламних повідомлень в умовах загроз - Сікора, Л. С.; Лиса, Н. К.; Сабат, В. І.; Мацюк, В. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Розглянуто проблему здійснення інформаційних атак на соціальні структури за умов дії комплексу загроз, пов'язаних із впливом рекламних повідомлень на соціальні об'єкти. Атаки на соціальні об'єкти і, відповідно, соціальні системи можуть спровокувати різноманітні негативні явища у соціальних процесах (конфлікти, демонстрації, агресивні дії). Особливо це помітно у наш час, інформаційних технологій, коли під виглядом рекламних повідомлень здійснюється агресивний інформаційний вплив на різні прошарки суспільства, об'єднані у соціальні групи людей. Зазвичай такий вплив для зловмисника легше провести через мережні технології, або соціальні мережі, де можна визначити "особистий портрет" користувача через його уподобання та зацікавлення, що надалі використовується для створення інформаційного пакету рекламних повідомлень, який спонукатиме його до дії. При цьому зловмисники можуть перенаправляти користувача на використання фішингових сайтів чи відкриття різноманітних рекламних повідомлень, які містять усі ознаки шкідливого програмного коду. Розвиток інформаційних технологій, згідно з вимогами та стандартами безпеки для розподіленої просторової інфраструктури соціальних систем, вимагає використання нових управлінських систем безпеки та комп'ютерних й інформаційних мережевих технологій для контролю передачі й опрацювання даних про стан агрегатів і об'єктів соціального управління, а також проведення навчань користувачів та службовців згідно з політикою інформаційної безпеки. Це відповідно ставить проблему перегляду базових концепцій побудови систем захисту і протидії інформаційним атакам, пов'язаним з розповсюдженням спаму та агресивних рекламних повідомлень з метою дезінформації соціальних об'єктів, розроблення програмного й апаратного забезпечення для реалізації контролю процесу цільового управління соціальними об'єктами, створення нових методів відбору даних проблемних ситуацій. На підставі використання текстових моделей розроблено нові підходи до контролю інформаційних рекламних пакетів, аналізу методів формування зловмисником дезінформації в рекламних повідомленнях, що можуть призвести до негативних процесів у системах соціального типу. Для управління в умовах загроз потрібно проаналізувати особливості інформаційної інфраструктури, способи відбору й опрацювання даних, методи й алгоритми класифікації загрозливої ситуації. Інформація про ситуацію формується із блоків даних, отриманих від соціальних об'єктів і соціального процесу загалом. Для формування й ухвалення та реалізації управлінських рішень необхідна інформація про стан системи в поточному часі та відхилення його від стратегічних цілей соціальної системи управління. Розходження реальних траєкторій параметрів режимів функціонування соціальних об'єктів від цільового завдання може призвести до незворотних змін у соціальній системі, тому важливим є визначення допустимих границь ризику таких відхилень, що може привести до здійснення атак на зміну стану соціального об'єкта і на функціонування соціальної системи загалом.