Визначення втрат робочого часу в автоматизованих виробничих системах деревообробки - Оріховський, Р. Я.; Магура, Б. О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Розроблено новий метод розрахунку додаткових втрат робочого часу в автоматизованих лініях деревообробного виробництва, який можна використовувати для їх аналізу та синтезу. Для цього було досліджено вплив стабільності технологічних операцій деревообробного виробництва на ефективність функціонування автоматизованих виробничих систем і технологічних ліній. Проаналізовано, що головними причинами низької ефективності роботи автоматизованих виробничих систем на підприємствах деревообробної галузі є невеликі значення параметрів стабільності технологічних операцій, а також накладні втрати робочого часу верстатів. Встановлено, що технологічні процеси оброблення деревини і деревинних матеріалів піддаються значному впливу стохастичних чинників: розмірно-якісних характеристик сировини та матеріалів, параметрів і стану технологічного устаткування, організації виробничого процесу, зовнішніх впливів. Застосовано новий метод, який дає змогу розглядати виробничий процес з позицій теорії масового обслуговування та використовувати імітаційне моделювання для дослідження структури і компонування автоматизованих ліній, а також підвищення ефективності і продуктивності їх роботи. Важливим завданням для дослідників є оцінити усі складові втрат робочого часу з високою точністю для забезпечення високої продуктивності виробництва. На величину значень втрат робочого часу впливає кількість послідовно працюючих верстатів в автоматизованій лінії. З'ясовано, що в автоматизованих лініях з високою стабільністю функціонування технологічного устаткування, коефіцієнт використання робочого часу автоматизованої лінії є значно вищим, підвищується ефективність і продуктивність деревообробного виробництва. Встановлено, що ефективність автоматизованих ліній з послідовним розміщенням верстатів знижується через накладні втрати робочого часу функціонування верстатів, які виникають у процесі функціонування устаткування. Оцінено вплив на ефективність виробництва усіх складових втрат робочого часу устаткування з метою їх зменшення та для забезпечення високої продуктивності роботи автоматизованих ліній деревообробного виробництва. Запропоновано використовувати новий метод обчислення, у якому вводиться коректувальний коефіцієнт для розрахунку автоматизованих ліній, залежно від кількості верстатів у технологічному потоці та враховано залежність ступеня накладених втрат робочого часу від кількості верстатів. Метод дає змогу дещо точніше розраховувати реальні процеси функціонування автоматизованих ліній.