Кліматорегулювальні екосистемні послуги лісів Чернівецької області на градієнті ландшафтних умов - Жук, А. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Проведено дослідження просторового розподілу потенціалу лісів Чернівецької області з надання кліматорегулювальних екосистемних послуг із використанням відкритих геоінформаційних даних Global Forest Watch. Індикатором обрано показники вуглецевого балансу за проміжок часу з 2001 по 2021 рр. Для ситуаційного аналізу виділено три контрастних локалітети, які відображають лісорослинні умови уздовж ландшафтного градієнту від середньогір'я до рівниної височини. З'ясовано, що баланс вуглецю в лісових екосистемах області характеризується переважанням асиміляції над емісією, однак показано істотні відмінності в ефективності асиміляції та динаміці вуглецевих потоків на градієнті ландшафтних умов. Встановлено, що чистий вуглецевий обмін у гірських шпилькових і мішаних лісах становить 426 тис. тонн CO₂-екв. за рік (6,3 т/га), у лісах ландшафтів передгір'я – 276 тис. тонн CO₂-екв. за рік (4,9 т/га); у рівнинних широколистяних деревних масивах – 117 тис. тонн CO₂-екв./рік (5,8 т/га). Сумарно за 20-річний термін гірські ліси в межах дослідженої території асимілювали в еквіваленті 14,76×106 т CO2, передгірські – 10,74×106 т, рівнинні – 2,9×106 т. Продемонстровано залежність трансформування газообміну в лісах різних стратумів від їхньої ресурсної стійкості, розмірів та конфігурації деревних масивів. Зокрема, знайдене співвідношення між процесами асиміляції та емісії свідчить про високу збалансованість вуглецевого циклу букових, дубових та дубово-грабових рівнинних лісів. Виявлено, що патологічні процеси в комплексі з кліматичними змінами призводять до масового всихання ялини, порушуючи вуглецевий цикл лісових екосистем передгірського геоекотону. Як наслідок, такі деревні масиви не тільки створюють передумови для прискореної мінералізації вуглецевмісних сполук, але й мають менший поглинальний потенціал, порівняно зі здоровими. Наголошено на необхідності ефективного управління лісовими ресурсами для забезпечення стабільності лісових екосистем та їх кліматорегулювальних функцій в умовах лісокористування та зростаючого впливу змін клімату. У перспективі на майбутнє визначено дослідження внеску придорожніх насаджень та садових комплексів у вуглецевий баланс регіону.