БІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ ВИДІЛЕНЬ РОСЛИННОЇ МАСИ ТА ҐРУНТУ З-ПІД ВИДУ ГІСОП ЛІКАРСЬКИЙ (HYSSOPUS OFFICINALIS L.) - Sorokina, S.I.; Hnatiuk, N.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Досліджено динаміку алелопатичної активності виділень (водорозчинних, спирторозчинних та летких) із вегетативних та генеративних органів рослин та ґрунту з-під виду Hyssopus officinalis L., під час вирощування у ґрунтово-кліматичних умовах північного і центрального Лісостепу України. Алелопатична активність водорозчинних виділень ароматичних рослин виду гісоп лікарський (Hyssopus officinalis L.), що зростали на території Києва, мають більшу кількість колінів фітотоксичної природи порівняно з рослинами ґрунтово-кліматичних умов Умані. Серед тест-об’єктів чутливими до інгібіторної дії водорозчинних виділень виявилися корені крес-салату, толерантними були колеоптилі пшениці, а сприйняття колінів коренями пшениці мало видоспецифічний характер. Вищу фітотоксичність проявляли екстракти листків і суцвіть.