Моделювання розподілу вологості в процесі кондиціювання термічно модифікованої деревини ясена - Андрашек, Й. В.; Петросюк, О. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Термічно модифікована деревина зберігаючи безперечні переваги звичайної деревини, як конструкційного матеріалу має ряд безумовних переваг таких як: відносно низька вартість термооброблення, біологічна стійкість і забезпечення стабільності форми і розмірів виробів у процесі експлуатації, показники екологічності на рівні звичайної деревини, механічне оброблення без використання спеціальних різальних інструментів. Наведені вище переваги термічно модифікованої деревини обумовлюють широкий спектр її використання у виробництві меблів, дерев'яному будинкобудуванні, садово-паркових виробів тощо. Після завершення процесу термічного модифікування деревини її абсолютна вологість знаходиться на рівні абсолютно сухого стану. Для досягнення необхідної кінцевої вологості термічно обробленої деревини потрібно виконати кондиціювання (зволоження). Не зважаючи на те, що рівноважна вологість термічно модифікованої деревини в 2-3 рази нижча від натуральної деревини, для отримання кінцевого якісного продукту необхідно досягти певного рівня кінцевої вологості термічно модифікованої деревини залежно від умов подальшої експлуатації і температури оброблення. Проведений аналіз різних наближених математичних моделей які використовуються для опису форм переміщення вологи в деревині в процесі сушіння. На основі проведеного аналізу запропонована математична модель процесу зволоження деревини під час кондиціювання на базі систем критеріальних рівнянь. Для практичної реалізації отриманий розв'язок критеріальних рівнянь математичної моделі, що описує динаміку розподілу полів вологості термічно модифікованої деревини ясена в процесі кінцевого кондиціювання для досягнення необхідної кінцевої вологості залежно від умов експлуатації і температури термічного модифікування. Реалізація розробленої математичної моделі дасть змогу здійснити чисельне моделювання динаміки процесу та дослідити вплив основних технологічних факторів на вологоперенесення в деревині ясена (або інших порід) в процесі кондиціювання термічно модифікованої деревини.