Способи підвищення ефективності процесу деконтамінації первинних експлантів фундука під час клонального розмноження в умовах in vitro - Лисак, Ю. С. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Проведено дослідження із підвищення ефективності методу клонального розмноження фундука сортів 'Велетень' та 'Харків-4' шляхом живцювання, за рахунок удосконалення процесу деконтамінації матеріалу. Застосовано метод вирощування материнських рослин на підготовленому ґрунті в умовах закритого середовища із контролем живлення та параметрів середовища для отримання донорського матеріалу з більш високим ступенем мікробіологічної чистоти. Досліджено ефективність застосування антисептичних препаратів: "Мірамістин", "Горостен", "Dequadin" та дезінфікуючого засобу "Лізоформін 3000" у процесі мікробної деконтамінації експлантів фундука. Досліджено ефективність поєднання первинної поверхневої стерилізації експлантів із застосуванням стерилянтів на першому та другому етапах оброблення: перекис водню, етанол, гіпохлорит натрію та наступної деконтамінації із використанням антисептичних препаратів і дезінфікуючого засобу, на третьому етапі. Отримано наступні результати: найнижчі показники контамінації сапрофітними мікроміцетами спостерігались при поєднанні первинної стерилізації із застосуванні 0,5 % розчину "Лізоформін 3000": отримано 7,57-12,01 % контамінованих рослин за тривалість експозиції 5 хв, та 10,04-12,0 % за тривалість експозиції 10 хв. Застосування препарату "Мірамістин" при поєднанні із первинною поверхневою стерилізацією дало змогу отримати показники контамінації на рівні 22,85-32,14 % та 28,28-32,80 % за 5 та 10 хв експозиції із препаратом відповідно. Застосування препаратів "Горостен" та "Dequadin", навіть після проведення первинної стерилізації, виявилось малоефективним, препарати не демонстрували фунгіцидну або фунгістатичну дію – 75,57-95,76 % контамінованих експлантів. Досліджено ефективність використання засобу "Лізоформін 3000" у процесі двох-етапного оброблення експлантів фундука – первинної стерилізації із застосуванням перекису водню та етанолу на першому етапі та наступної деконтамінації із використанням 0,25 % розчину "Лізоформін 3000" за тривалість експозиції 15 хв. Внаслідок цього було отримано знижені, порівняно із контролем, показники контамінації – 33,72 та 39,23 %%. Додатково проведено дослідження із знешкодження міцелію та спор у зразках із ознаками зараження сапрофітними мікроміцетами за допомогою використання 0,5 та 1,0 %% розчинів засобу "Лізоформін 3000". На 15 добу культивування після процедури оброблення отримано 45,22-51,0 % експлантів без ознак зараження.