Аналіз дендрофлори Дослідної станції тютюнництва ННЦ "ІЗ НААН" України - Вітенко, В. А.; Миколайко, В. П.; Подзерей, Р. В.; Парахненко, В. Г.; Пясецький, П. І.; Моргун, А. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Опрацьовано літературні джерела із аналізу дендрофлори різноманітних науково-дослідних установ нашої країни і за кордоном. Досліджено деревні та кущові рослини, які зростають на території Дослідної станції тютюнництва Національного наукового центру "Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України". Проведено аналіз представників дендрофлори даної наукової установи. Встановлено, що до складу деревних рослин Дослідної станції входять представники 20 таксономічних груп із відділів голонасінних (8 таксонів) та покритонасінних (12 таксонів). Співвідношення деревних покритонасінних порід по відношенню до загальної кількості (6824 шт.) насаджень становить 50,5 % (3446 шт.), а голонасінних відповідно 49,5 % (3378 шт.). Проведено розподіл деревних і кущових рослин, які зростають на території Дослідної станції тютюнництва за критеріями посухостійкості, зимостійкості, відношенню до родючості та вологості ґрунту. Впродовж періоду досліджень більшість представників дендрофлори мали високу зимостійкість (рослини перезимували без пошкоджень), а два (Buxus sempervirens L. та Morus alba 'Рendula') достатню. Оцінювання посухостійкості деревних і кущових рослин дало можливість встановити, що 18 таксономічних груп деревних і кущових рослин є посухостійкими, а два види – достатньо посухостійкими. За відношенням до вологості ґрунту деревні та кущові рослин Дослідної станції тютюнництва ННЦ "ІЗ НААН" розподілені на наступні групи: гігрофіти, мезофіти, мезоксерофіт, ксерофіти, а за відношенням до родючості ґрунту дані рослини розподілені в такий спосіб: евтрофи, мезотрони і оліготрофи. Досліджено загальний стан деревних і кущових рослин Дослідної станції тютюнництва, відзначено високий адаптивний потенціал представників дендрофлори до різкої зміни кліматичних умов в останні роки на досліджуваній території і оцінено його як добрий. Надано рекомендації з догляду за деревними та кущовими рослинами та проведено підбір асортименту нових інтродукованих видів та форм деревних і кущових рослин для колекційного поповнення дендрофлори дослідної станції тютюнництва.