Особливості технології клонального розмноження фундука шляхом живцювання в умовах in vitro та шляхи підвищення її ефективності - Лисак, Ю. С. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Досліджено процес клонального розмноження фундука сортів 'Велетень', 'Харків-4', 'Лозівський кулеподібний', 'Пірожок' шляхом паралельного стимулювання процесів адвентивного ризогенезу та гемогенезу в умовах in vitro. Як експланти було використано фрагменти живців. У ході виконання роботи було вивчено вплив середовища WPM (англ. Woody Plant Medium) із зменшеним на 75 % вмістом макро- та мікроелементів на морфогенетичний розвиток експлантів. Також досліджено ефективність додавання екзогенних регуляторів росту рослин у середовище культивування за показниками регенерації експлантів, зокрема здатності до адвентивного ризогенезу. Було порівняно вплив комбінацій різних типів ауксинів/цитокінінів на показники регенерації та оцінено їх стимулювальну дію на процес адвентивного ризогенезу. Отримано наступні результати: використання поживного середовища WPM із зменшеною концентрацією неорганічних сполук давало змогу отримати показники регенерації експлантів вищі за 90 %, найбільшу частку ризогенетично активних експлантів отримано при застосуванні комбінацій ауксину ІМК у концентраціях 1,0, 2,0 та 5,0 мг/л та цитокініну 6-БАП у концентраціях 0,1, 0,2 та 0,4 мг/л у поживному середовищі – 92,89, 96,24 та 89,95 %%, і, навпаки, додавання у поживне середовище індоліл-оцтової кислоти (ІОК) як ауксину та кінетину з групи цитокінінів знижувало показники регенерації. У процесі додаткового дослідження ризогенетичної здатності експлантів за якісним інтегрованим показником укорінення (ІПУ) було з'ясовано, що найвищим регенераційним потенціалом володіють експланти сортів 'Велетень', 'Харків-4', які мали значення ІПУ дещо більші за 60 %.