Розмноження деяких видів і гібридів роду Paulownia Siebold & Zucc. методом in vitro - Ковальчук, Н. С.; Бордусь, О. Ю. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Розроблено високоефективні методи розмноження in vitro інтродукованих видів роду Paulownia Siebold & Zucc. для розвитку біоенергетики в Україні, отримання колекції вихідних матеріалів для селекції, тиражування якісного садивного матеріалу. Застосовано такі методи: лабораторні (пророщування природного насіння різних видів павловнії, схожості різних видів роду Paulownia Siebold & Zucc.), біотехнологічні (стерилізація експлантів зародкових листочків і апікальних меристем проростків, визначення різних концентрацій гормональних речовин для регенерації додаткових пагонів, індукції кореневої системи). Унаслідок виконаних експериментальних досліджень установлено, що пророщування насіння в умовах in vivo відбувалось упродовж 14 діб, стерилізацію зародкових листочків і апікальних меристем здійснено розчинами гіпохлориту натрію з масовою часткою 20 % і терміном експозиції 2-5 хв. Додаткові пагони отримували на живильному середовищі Мурасіге-Скуга з додаванням гормональних речовин 6-БАП 1,5 мг/л і кінетину 1,5 мг/л, цукрози 30 000 мг/л, мезоінозиду 100 мг/л з переведенням на безгормональне середовище для відновлення росту осьового пагону, а для досягнення максимальної кількості міжвузлів і вкорінення культуральної розсади вводили до складу живильні середовища з 6-БАП 0,3 мг/л, кінетину 0,15 мг/л. Розроблено методику мікроклонального розмноження павловнії з використанням у ролі експлантів апікальних меристем із проростків насіння інтродукованих видів роду Paulownia Siebold & Zucc. Отримано колекцію вихідних матеріалів для селекції in vitro (Paulownia tomentosa Steud., Paulownia elongatа S. Y. Hu; Paulownia '9501' (Paulownia tomentosa × Paulownia fortunei); Paulownia 'Zo7' (Paulownia tomentosa × Paulownia fortunei × Paulownia kawakamii); Paulownia 'Shan thong' (Paulownia tomentosa × Paulownia fortunei). Найвища частка регенерації пагонів на середовищі з додаванням 1,5 мг/л кінетину і 1,5 мг/л БАП характерна для виділених ліній Paulownia elongatа S.Y. Hu з коефіцієнтом пагоноутворення 2 паг./екс. та 'Z07' (P. fortunei × P. tomentosa × P. kawakami) із значенням 2,7 паг./екс. Після пересадження на живильне середовище з 6-БАП 0,3 мг/л та гібереловою кислотою 0,15 мг/л кращі результати були у Paulownia tomentosa Steud. з утворенням 7,4 пагонів на рослину.