Аналіз ефективності використання технології rpa для автоматизації процесів в системах інтернету речей - Коростіль, М. І.; Лагун, І. І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Проаналізовано основні концепції та технології автоматизації процесів із застосуванням роботизації (англ. Robotic Process Automatization, RPA) та визначено перспективи застосування RPA у системах інтернету речей (англ. Internet of Things, IoT). Встановлено, що стрімкий розвиток інтернету речей потребує чітких протоколів та підходів для виконання частини процесів в автоматичному режимі з мінімізацією залучення до цього людини. Проаналізовано основні процеси типових систем інтернету речей, встановлено відповідність цих процесів та архітектурних рівнів IoT систем. Визначено, що роботизована автоматизація процесів дає змогу істотно пришвидшити імплементацію рішень для автоматичного управління процесами збирання, управління та оброблення даних у системах інтернету речей. З'ясовано, що окремої уваги вимагає вирішення проблеми автоматизації процесів конфігурації пристроїв та оновлення програмного забезпечення, запуску діагностичних процедур та моніторингу пристроїв інтернету речей, оскільки саме від коректної роботи фізичних пристроїв ІоТ залежить належне функціонування цілої системи. Проаналізовано основні завдання, які можна вирішити за допомогою роботизованої автоматизації процесів у системах інтернету речей та визначено такі основні напрями як: збір та оброблення даних, моніторинг та управління обладнанням, автоматизація рутинних операцій, оптимізація енергоспоживання, автоматизоване оброблення відхилень та помилок, інтеграція та обмін даними, аналітика та звітність, забезпечення безпеки та контролю мережі інтернету речей. Наведено приклади використання RPA в системах інтернету речей, які охоплюють такі сфери, як бізнес аналітика, управління ІоТ пристроями та підтримка програмних продуктів. Здійснено аналіз основних переваг і недоліків використання роботизованої автоматизації процесів в ІоТ та встановлено, що основними перевагами використання засобів RPA є виконання процесів у режимі реального часу та покращення керованості процесами, а основними недоліками – необхідність використання стандартизованих процесів та інтерфейсів та стабільне з'єднання з мережею, що є частими проблемами систем ІоТ. Визначено та окреслено подальші дослідження з автоматизації розгортання інфраструктури, попереднього оброблення даних від кінцевих пристроїв на рівні капілярної мережі та тестування інфраструктури в промисловому інтернеті речей.