Сучасні методи подолання наслідків екологічної катастрофи на прикладі Каховської ГЕС - Борняк, У. І.; Кривохижа, Є. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Подано результати досліджень з мінімізації та подолання наслідків екологічних катастроф, використовуючи для прикладу ситуацію з Каховською ГЕС. Проаналізовано історію створення та експлуатації ГЕС, наслідки для екосистеми регіону та вплив на життєдіяльність місцевих громад. Запропоновано низку стратегій і рекомендацій для подолання вже виниклих екологічних проблем і запобігання можливим у майбутньому. Зокрема, потрібно покращити управління водними ресурсами, запровадити новітні екологічні технології та активізувати громадський контроль. Наведено інформацію для дослідників, політиків, екологів та всіх, хто зацікавлений у збереженні та відновленні природи після антропогенних впливів. Сучасні методи подолання наслідків екологічних катастроф на прикладі Каховської ГЕС ґрунтуються на комплексному підході до відновлення із застосуванням природних, науково обґрунтованих технологій. Наголошено на важливості дотримання екологічної безпеки під час експлуатації гідроенергетичних споруд і пошуку балансу між енергетичними потребами та збереженням природних ресурсів. Проаналізовано наукові дані, статистику, а також наведено результати власних експериментів, що висвітлюють зміни в екосистемі внаслідок експлуатації Каховської ГЕС. Зокрема, досліджено вплив ГЕС на гідрологічний режим регіону, флору і фауну, а також соціально-економічні наслідки для місцевих громад. Обґрунтовано важливість впровадження принципів сталого розвитку в енергетиці, враховуючи виробництво зеленої енергії і раціональне використання природних ресурсів. Приділено увагу ефективній роботі з громадськістю, щоб забезпечити підтримку та розуміння потреби у запровадженні запропонованих рішень. Використано міждисциплінарний підхід до проблеми. Наведено дані із різних галузей науки для дослідження впливу ГЕС на навколишнє середовище та можливих способів вирішення виниклих проблем. Отже, здійснено комплексне дослідження проблеми взаємодії гідроенергетичних об'єктів і навколишнього природного середовища, запропоновано конструктивні методи її вирішення.