Удосконалений підхід до автоматизованого інтеграційного тестування ПЗ за умов застосування безсерверної архітектури - Кузьмич, О. М.; Лахай, В. Я.; Сенів, М. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Проаналізовано наявні підходи до автоматизованого інтеграційного тестування програмного забезпечення (ПЗ) за умов застосування безсерверної архітектури, а також причини їх появи. З'ясовано, що через популяризацію хмарних технологій та перехід до нових архітектур розроблення ПЗ, розроблення і підтримка ПЗ ускладнились. Оскільки програми стали розподіленими на велику кількість частин, а відомо, що чим більше в системі елементів, тим більше можливих комбінацій дефектів, які спричиняють виникнення помилок. Вирішенням цієї проблеми мали слугувати тести, які будуть відловлювати помилки, проте більшість підходів до тестування ПЗ не є адаптованими для нових архітектур, а ті, які адаптовані, є повільними, дорогими та неавтоматизованими. Проаналізовано еволюцію тестування, пов'язану з переходом до нових архітектур. Аналіз показав як при переході до нових архітектур змінилась піраміда тестування через збільшення важливості інтеграційного тестування. Проаналізувавши наявні підходи до автоматизованого інтеграційного тестування ПЗ за умов застосування безсерверної архітектури, визначено їх переваги та недоліки, що дало змогу сформулювати вимоги до автоматизованого інтеграційного тестування ПЗ за умов застосування безсерверної архітектури. Прийнято рішення розробити власний підхід на підставі цих вимог. Сформовано удосконалений підхід до автоматизованого інтеграційного тестування ПЗ за умов застосування безсерверної архітектури, який повинен скорочувати грошові витрати на інтеграційне тестування, зменшувати тривалість інтеграційного тестування та давати його достовірні результати. Розроблено демонстраційне безсерверне ПЗ з використанням сервісів хмарного провайдера Amazon Web Services (AWS). Для автоматизації інтеграційного тестування використано конвеєр безперервної інтеграції (з англ. Continuous Integration, CI) від компанії GitLab. Результати тестування демонстраційного ПЗ з використанням запропонованого вдосконаленого підходу було порівняно з результатами тестування ПЗ з використанням наявних підходів.