Пошук безпілотними літальними апаратами плавучих мін - Афтаназів, І. С.; Строган, О. І.; Шевчук, А. О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Наведено результати дослідження, спрямованого на вдосконалення методів пошуку та пошукового устаткування для виявлення плавучих мін в акваторіях річок, великих водойм і морів. Запропоновано для підвищення ефективності пошукових робіт поєднати пошукові можливості безпілотних літальних апаратів із спроможністю до розмінування плавучих мін катерів-тралівників. Встановлено, що оптимальною траєкторією пошукових переміщень літальних апаратів є польоти на висотах до 50 м по спіралі Архімеда. Визначено доцільну кількість літальних апаратів, що одночасно здійснюють пошуки плавучих мін. З'ясовано, що найдієвішим із варіантів знешкодження виявлених плавучих мін є їх підривання боєзарядами, скинутими із літального безпілотника-ліквідатора. Досліджено, що для уточнення координат розташування плавучих мін доцільною і найефективнішою для застосування є методика кінематичного проєктування. Розроблено алгоритм використання кінематичного проєктування для пошуку плавучих мін, який передбачає формування базової площини та призначення у товщі морських глибин "картинної" площини проєкцій, на котру проєктуватимуться проєкціювальні промені. Як об'єкт проєкціювання тут застосовано розшукувану міну. Вперше розроблені математичні залежності для уточнення координат просторового розташування виявлених мін пов'язують між собою віддаль до міни від пошукового катера-тралівника із числовими значеннями координат міни у запропонованій системі Декартових координат. Встановлено, що застосування методики кінематичного проєкціювання та безпілотних літальних апаратів для пошуку мін дає змогу не тільки здійснювати розвідувальні роботи без участі в пошуках людей, а й підвищити продуктивність і швидкість пошукових робіт. Доведено, що за швидкостей просторових переміщень пошукових літальних апаратів 5÷5,5 м/с, використовуючи запропоновану схему пошуку, можна щогодинно обстежувати до 6 км2 акваторії моря, зекономивши при цьому до 20 л вартісного палива завдяки зменшенню переміщень катера-тралівника.