Особливості застосування систем дистанційного навчання у формуванні компетентностей під час підготовки фахівців з інформаційних технологій - Сеник, В. В.; Магеровська, Т. В.; Магеровський, Д. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Проаналізовано розвиток систем дистанційного навчання із застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій. Узагальнено основні переваги та недоліки, які впливають на формування загальних і спеціальних (фахових) компетентностей під час дистанційної форми навчання. Означено проблему необхідності дослідити вплив дистанційної форми навчання на формування спеціальних і фахових компетентностей під час підготовки фахівців за напрямом 12 – інформаційні технології. На підставі узагальненого досвіду застосування дистанційного навчання з використанням інформаційно-комунікаційних систем сформовано перелік питань для дослідження означеної вище проблематики. За результатами дослідження, проведеного за допомогою анонімного опитування здобувачів вищої освіти засобами програмного забезпечення Googlform, встановлено, що використання систем дистанційного навчання переважно сприяють засвоєнню знань під час підготовки фахівців з інформаційних технологій і їх варто активно використовувати на постійних засадах (після завершення карантинних обмежень чи припинення військових дій). Для цього потрібно внести відповідні зміни до освітньо-професійних програм з підготовки фахівців з інформаційних технологій, навчальних і робочих програм, іншого навчально-методичного забезпечення. У цій роботі означено потреби подальшого дослідження вказаної проблематики через певні застереження (обмеження), які окреслено за результатами проведеного опитування. Зокрема: дослідження здійснювали на підставі однієї освітньо-професійної програми; результати дослідження отримано на підставі аналізу діяльності одного закладу вищої освіти; кількість респондентів не є достатньо великою для того, щоб впроваджувати результати дослідження на підготовку фахівців з інформаційних технологій на загальнодержавному рівні. Водночас у роботі закладено основи для подальших досліджень з цієї проблематики та впровадження їх результатів у процес підготовки фахівців з інформаційних технологій.