УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ ОБСТЕЖЕННЯ ЛІСІВ З МЕТОЮ ЇХ РЕАБІЛІТАЦІЇ НА ТЕРИТОРІЇ, ЗАБРУДНЕНІЙ РАДІОНУКЛІДАМИ - Krasnov, V.P.; Kurbet, T.V.; Sukhovetska, S.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Представлено результати вивчення розподілу 137Cs у дерново-опідзолених ґрунтах вологих борів і сугрудів у 1994 та 2012 рр. для визначення глибини відбору зразків ґрунту під час обстеження лісів з метою їх реабілітації. Для обґрунтування встановлених закономірностей використано показники питомої активності радіонукліду та щільності радіоактивного забруднення у шарах лісової підстилки та мінеральній частині ґрунту. Показано, що у 1994 р. найбільше радіонуклідів було сконцентровано у верхньому 10-сантиметровому шарі ґрунту. Визначено, що з часом відбулося переміщення 137Cs у більш глибокі шари ґрунту. Зроблено висновок, що під час обстеження лісів з метою їх реабілітації у сучасний період потрібно здійснювати відбір зразків ґрунту до глибини 25 см.