Ефективність інноваційних заходів у діяльності підприємства - Струтинська, Л. Р. (Scientific Bulletin of UNFU, 2022)
На підставі аналізу впливу інноваційних заходів і управлінських рішень на ефективність виробничої діяльності організацій та підприємств, наведено математичну залежність для об'єктивної оцінки ефективності інноваційних заходів. Теоретично встановлено й експериментально підтверджено, що остаточний результат інноваційних заходів у виробничій сфері діяльності підприємства пропорційний забезпечуваному приросту доходів від запровадження інновацій, але обернено пропорційний витратам підприємства на запровадження цих інновацій та терміну їх окупності. Ця математична залежність оцінки ефективності інноваційних рішень надає можливість для об'єктивного порівняння між собою тих чи інших новацій у виробничій діяльності підприємства, і як остаточний результат – математично підтверджену інформацію щодо об'єктивного виробу кращих із запропонованих варіантів. Результати теоретичних досліджень та створеної на їх основі математичної залежності підтверджено на практичному прикладі розрахунку ефективності новацій певного уявного підприємства. Ці теоретико-експериментальні дослідження покладено в основу створеної шкали об'єктивної оцінки градації пропонованих інноваційних рішень у виробничій діяльності підприємств. Така градація ефективності відображає забезпечуваний новаціями приріст річного доходу підприємства і включає три рівні: до 5 % – як низький і економічно не виправданий рівень, 5-10 % – як середній і понад 10 % – як високий рівень економічної ефективності інноваційних рішень у виробничій діяльності підприємств. Цю методику оцінки ефективності інноваційних заходів у виробничій діяльності підприємств запропоновано вперше, що підтверджує наукову новизну матеріалів цього дослідження і свідчить про перспективу практичного використання його рекомендацій та результатів.