Проєктування інформаційної системи розрахунку рейтингу здобувачів вищої освіти - Сеник, В. В.; Магеровська, Т. В.; Зачек, О. І.; Магеровський, Д. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2022)
Проаналізовано інформаційні системи розрахунку рейтингу здобувачів вищої освіти та їх значення для організації навчального процесу, підвищення мотивації до навчання серед здобувачів вищої освіти. Виокремлено низку їх переваг та недоліків. Серед основних недоліків більшості таких систем – розрахунок рейтингу на підставі тільки одного критерію, переважно – показників у навчанні. За результатами проведеного аналізу сформульовано основні вимоги та завдання для розроблення інформаційної системи розрахунку рейтингу здобувачів вищої освіти на підставі багатьох критеріїв, визначено основні методи для реалізації проєкту. Обрані методологічні підходи дали змогу сформулювати постановку проблеми та дослідницьку гіпотезу, встановити вимоги та функціонал інформаційної системи визначення рейтингу здобувачів вищої освіти. Під час розроблення інформаційної системи за базову технологію розрахунку рейтингу обрано систему підтримання прийняття рішень DSS (англ. Decision Support System). На підставі згаданої технології розроблено схему та модель процесів розрахунку рейтингу. Розроблена інформаційна система визначення рейтингу здобувачів вищої освіти під час розрахунку рейтингу здатна враховувати різні критерії: показники у навчанні; результати наукової, службової (громадської) діяльності; спортивні результати тощо. Такі критерії, зокрема, визначені нормативно-правовими актами Львівського державного університету внутрішніх справ – закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання. Ця система є окремою підсистемою інтегрованої інформаційної системи управління закладом вищої освіти та має загальноприйняту клієнт-серверну архітектуру. Універсальність і гнучкість розробленої системи дає змогу запровадити її як для інших закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, так і у діяльність класичних закладів вищої освіти.