Особливості інвазійної флори Центрально-Придніпровської височинної області - Кисельов, Ю. О.; Черниш, В. І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2022)
Здійснено огляд наукової літератури з проблеми поширення фітоінвазій в Україні. Встановлено, що в межах Центрально-Придніпровської височинної області зростає 25 видів інвазійно активної деревної рослинності. Виявлено, що серед них найчастіше трапляються айлант найвищий, клен американський, акація біла, карагана деревовидна. Серед трав'яних інвазійних рослин найпоширенішими є борщівник Сосновського, золотушник канадський, амброзія полинолиста, ваточник сирійський. На території Козачанського лісництва ДП "Звенигородське лісове господарство", що є ключовою ділянкою в дослідженні, виявлено 4 види деревних і 12 видів трав'яних інвазійних рослин. Вони мають переважно задовільний стан поширення, що становить загрозу для екосистем. Зауважено, що деякі з інвазійних видів є трансформерами, які не тільки витісняють деякі аборигенні види, а й своєю життєдіяльністю змінюють умови довкілля. Наприклад, деякі рослини мають здатність змінювати хімічний склад ґрунту. Нові умови приваблюють інші невластиві цій місцевості види, і як наслідок, зазнає змін уся екосистема. Відзначено, що з усіх адвентивних видів, які ростуть у Центрально-Придніпровській височинній області, виділено п'ятнадцять таких, що несуть особливу загрозу лісовим культурам регіону. Частина проаналізованих видів у згаданому регіоні тепер перебуває у стадії експансії. Адвентивними видами рослин, що трапляються на деяких лісових ділянках у невеликій кількості, є амброзія полинолиста та ґринделія розчепірена. Наголошено, що ефективним засобом боротьби з фітоінвазіями є ретельний обробіток ґрунту під лісові культури та догляд за ним до змикання крон саджанців. Це істотно впливає на зменшення розростання трав'яних рослин та поліпшення мінерального живлення дерев, а отже – на ріст і продуктивність штучних насаджень. Зауважено, що в лісових насадженнях різного віку трав'яна рослинність є головним конкурентом деревних рослин за вологу та елементи мінерального живлення. Особливо це помітно в молодих лісових культурах, а з віком негативний вплив зменшується неістотно. Результати проведених досліджень свідчать про негативний вплив адвентивних трав'яних рослин на приживлюваність, ріст і розвиток, а також біологічну стійкість і продуктивність лісових культур Центрально-Придніпровської височинної області.