РІСТ ТА МАСА ОДНОРІЧНИХ СІЯНЦІВ ДУБА ЗВИЧАЙНОГО, ВИРОЩЕНИХ У КОНТЕЙНЕРАХ З РІЗНИМ СКЛАДОМ СУБСТРАТУ - Lyalin, O.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено та описано значення основних біометричних показників однорічних сіянців дуба звичайного, вирощених у контейнерах з різним складом субстрату. Проаналізовано вплив складників субстрату контейнера на діаметр та висоту сіянців, протяжність стовбурів та коріння, їх масу.Встановлено, що в однорічному віці висота та діаметр сіянців дуба достовірно перевищує контроль і має найвище значення у дослідних варіантах зі складом субстрату Торф: ґрунт – 1 : 1 та Ґрунт: перегній: тирса – 4 : 4 : 2. Середня маса надземної частини сіянців дуба у варіанті із співвідношенням Торф: ґрунт – 1 : 1 також найбільше перевищувала контроль. Частка листя в надземній масі сіянців дуба становила 44,0 %, у варіантах з використанням торфу у складі субстрату найбільше значення цього показника визначено для варіанта Торф: ґрунт – 1 : 1 та у варіанті трикомпонентного субстрату з Ґрунт: перегній: тирса – 5 : 4 : 1.