Вплив сільськогосподарського землекористування на екосистеми басейну Дністра - Шувар, І. А.; Гнатів, П. С.; Лопотич, Н. Я.; Качмар, Н. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2022)
Сільськогосподарське виробництво є однією з найбільших галузей за масштабами використання території. Природні екосистеми змінюються, порушуються усталені взаємозв'язки біотичних і абіотичних факторів. Зміна ландшафтів внаслідок осушення призводить до значних змін фіто- та зооценозів, а надходження в природне середовище нехарактерних йому хімічних засобів також впливає на видовий склад рослинного і тваринного світу. Проведено ґрунтовний аналіз наукових літературних джерел про антропогенний вплив сільськогосподарського виробництва у сучасних умовах на басейни річок Прикарпатського регіону. Встановлено, що до найважливіших проблем сьогодення належать негативні техногенні впливи на екологічний стан навколишнього середовища. За умов розвитку цивілізації, її науково-технічного прогресу, зростання кількості населення Землі, обсягів виробництва та його відходів, актуалізуються і посилюються проблеми взаємодії між суспільством і природою. Складність нашої епохи полягає в тому, що гідросфера вже неспроможна саморегулюватися тільки завдяки природним механізмам. Скидання недостатньо очищених стічних вод у водойми і водотоки спричиняють значну неоднорідність якості води в них. Виникають зони забруднення, у яких порушуються природні гідрохімічні і біологічні процеси, а концентрація забруднювальних речовин є вищою від установлених вимог. Для водокористування і скидання стічних вод використовують одні й ті ж водні об'єкти. Це вимагає точного визначення зони поширення забруднених вод під час проектування систем водопостачання і об'ємів скидів для забезпечення необхідної якості води у місцях водокористування. Забруднення водних екосистем біогенними елементами та стоком із сільськогосподарських угідь, призвело до евтрофікації не тільки озер і водосховищ, але й водотоків. Істотними факторами антропогенної евтрофікації водойм є зменшення водообміну, утворення застійних зон, теплове забруднення води, а також недостатньо обґрунтоване будівництво гідротехнічних споруд.