Аналіз квітникового озеленення у парках і скверах Правобережжя міста Дніпра - Бессонова, В. П.; Яковлєва-Носарь, С. О.; Іванченко, О. Є. (Scientific Bulletin of UNFU, 2022)
Парки і сквери є провідними елементами зеленої мережі міста, забезпечуючи комфортні умови для рекреації і поєднуючи естетичний та фітомеліоративний аспекти. Значною мірою художню виразність цих об'єктів підкреслюють квітники, що потрібно враховувати під час створення проєктів модернізації та реконструкції парків і скверів. Актуальним є аналіз стану квітників як складових планувальної структури об'єктів зеленого будівництва великих населених пунктів, зокрема на території парків і скверів Правобережжя Дніпра. Було обстежено 10 парків і 5 скверів. Повну відсутність квітникового озеленення відзначено у скверах 40-річчя визволення Дніпропетровська, ім. Г. Андрусенко та Металургів, а у парку ім. В. Дубініна триває реконструкція. Встановлено, що питома вага квіткового озеленення в інших досліджуваних парках нижча від середньої норми, особливо у Севастопольському парку. На території вивчених об'єктів зростають 64 таксони декоративних квіткових рослин. Найчастіше у квітниках трапляються Tagetes patula, Sedum spectabile, Salvia splendens, Iris hybrida, Hemerocallis fulva, паркові троянди (Garden Rose). Порівняння за видовим багатством груп рослин з різним виробничим застосуванням свідчить про переважання гарноквітучих однорічників (16 видів), зовсім немає декоративно-листяних однорічних рослин. Найбільшу кількість таксонів у квітниках відзначено у парках ім. Т. Шевченка - 29, ім. Л. Глоби та Зелений гай - по 24. Найбідніший асортимент – у парках Пам'яті і Примирення (4 види), Севастопольському (3 види) та сквері ім. І. Старова (3 види). У квітковому озелененні домінує група багаторічників - 54,69 %, а найменше представлені дворічники - 7,81 %. Серед типів квітників за частотою трапляння переважають рабатки, а за площею – клумби. Зовсім відсутні кам'янисті гірки. Найбільше різноманіття квітників зафіксовано у парку ім. Т. Шевченка та у сквері Героїв, тільки один їх тип виявлено у парках ім. Ю. Гагаріна і Севастопольському. Загалом клумби, що створені у парках і скверах, різняться за типом садіння рослин, кольоровими схемами, формами. Основу асортименту контейнерного озеленення становлять Salvia splendens, Pelargonium peltatum, Sedum spectabile, Petunia × hybrida. Результати аналізу свідчать про найкращий стан квітників у парку Зелений гай і сквері Героїв, а найгірший - у парках ім. Ю. Гагаріна і Севастопольському. Виявлено істотну різницю в їхньому загальному вигляді навіть на території одного і того самого зеленого об'єкта.