Системні, структурні та інформаційні компоненти формування стратегій управління ієрархічними системами в умовах дії ресурсних загроз і атак - Сікора, Л. С.; Лиса, Н. К.; Міюшкович, Ю. Г.; Марцишин, Р. С. (Scientific Bulletin of UNFU, 2021)
Розглянуто проблему прийняття ефективних рішень в умовах ризику інтелектуальним агентом. Перед особою, яка приймає рішення (когнітивним інтелектуальним агентом), виникають певні труднощі щодо ведення оперативної діяльності: нестабільна політика, зміни цін (на енергетичні та матеріальні ресурси, робочу силу та технології). Ці обставини ставлять керівника в невизначене становище у прийнятті рішень. Для того, щоб прийняти відповідне рішення та створити приписи для його виконання, часто бракує повної інформації, а доповнити її наявними засобами інформаційно-вимірювальних систем (ІВС) неможливо. Приймаючи рішення необхідно враховувати економічну, політичну і фінансову ситуації в регіоні, що є складною та актуальною задачею. Процедури управління у складних системах з енергоактивними процесами в технологічних об'єктах містять як інформаційні, так і інтелектуальні компоненти для оброблення даних класифікації, оцінювання змісту, оцінки розгортання сценарію подій та прогнозування зміни стану об'єкта, ризиків та результатів управлінських дій. Кожен член команди оперативного управління технологічною системою у структурі АСУ-ТП, відповідно до свого професійного рівня та інтелекту, трактує ситуації, сформовані в його полі уваги, на основі отриманих даних та оцінює їх згідно з нормативами, режимами функціонування агрегатів, блоків (норма, граничний, перед аварійний). Помилки можуть бути допущені у процесі аналізу граничної або аварійної ситуацій. Прийняття неправильних рішень може призвести до аварійного стану, а динаміка розвитку подій може мати катастрофічні наслідки. Для недопущення розвитку подій за таким сценарієм, оперативний і технічний персонал повинен володіти відповідним рівнем систематизованих знань, щоб ідентифікувати джерела небезпек і фактори впливу, будувати причинно-наслідкові зв'язки – основу аналізу стану потенційно-небезпечних об'єктів (ПНО) в ієрархічній структурі системи. Оператор у таких системах стає інтегральним інтелектуальним блоком процесора управління і від нього залежить надійність функціонування системи. Відповідно під час проєктування таких систем необхідно враховувати як ергонометричні, так і когнітивні фактори та інтелект операторів, здатних приймати рішення.