Унікальні дерева охоронних територій Українського Полісся - Дзиба, А. А. (Scientific Bulletin of UNFU, 2021)
Наведено результати інвентаризації унікальних дерев у дванадцяти парках-пам'ятках садово-паркового мистецтва, десяти пам'ятках природи, двох заказниках Українського Полісся. До унікальних дерев належать стародавні дерева, дерева-ветерани, дерева-чемпіони, дерева спадщини, помітні дерева, всього п'ять категорій дерев, які представлені 23 видами, 15 родами, 10 родинами, п'ять видів з яких належать до роду Acer L. Вік дерев-чемпіонів, ветеранів, спадщини, помітних та стародавніх дерев змінюється від 90 (Larix decidua Mill., помітне дерево, БПП "Модриновий ліс") до 1300 років (Quercus robur L., стародавнє дерево, БПП Юзефінська дача). По п'ять категорій дерев виявлено відповідно у ППСПМ та ПП (стародавні, ветерани, чемпіони, дерева спадщини, помітні), у ЛнЗ дві категорії – ветерани (Populus nigra L.) та чемпіони (Thuja occidentalis L.), у БЗ "Губин" одна – стародавні (Tilia cordata Mill.). У ППСПМ зосереджено 17 видів (11 родів, 8 родин), які належать від однієї до чотирьох категорій. Серед них Fraxinus excelsior L. (чемпіони, помітні), Tilia cordata Mill. (стародавні дерева, дерева спадщини), Salix alba L. (стародавні дерева, дерева-ветерани, дерева спадщини), Carpinus betulus L. (стародавні дерева, дерева-ветерани, дерева спадщини, помітні дерева). Найбільший обхват стовбура у Fraxinus excelsior L. – 585 см (ППСПМ Садиба Липинського), найвищими є Fraxinus excelsior L. – 42 м (ППСПМ Зірненський) та Larix decidua Mill. – 54 м (БПП Модрина). Серед помітних поширені – Aesculus hippocastanum L., Picea abies Karst. Дерева-чемпіони представлені одним-двома екземплярами, віком від 100 років: Thuja occidentalis L. (ЛнЗ Сірче), Pinus sibirica Du Tour. (БПП Кедр сибірський), Pinus strobus L. (БПП Юзефінська дача), Ulmus minor Mill. (ППСПМ Городоцький); стародавніх – Tilia cordata Mill. (ППСПМ Тучинський та Любешівський, БЗ "Губин") віком від 476 до 570 років. Дерева спадщини представлені Tilia cordata Mill., Salix alba L., Picea abies Karst. (пов'язані з відомими людьми) та Carpinus betulus L. (поларди).