Проєктні пропозиції з озеленення та благоустрою парадної зони готелю "Хортиця" у Запоріжжі - Дерев'янко, Н. П.; Хорошков, Л. М.; Лиходід, В. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2021)
Вперше розроблено проєкт реконструкції та озеленення території готелю "Хортиця" у м. Запоріжжя з урахуванням функціональної спрямованості об'єкта. Ділянка проєктування розташована на о. Хортиця у Запоріжжі. Хортиця – це найбільший острів на Дніпрі, який зараз розміщений посередині Запоріжжя. Готель розташований неподалік розв'язки до виїзду на міст. Під час роботи над проєктом обстежено територію та здійснено інвентаризацію наявних насаджень. На основі отриманих даних виготовлено всі графічні креслення. Дані обстеження стали основою для розроблення проєкту з покращення наявного стану насаджень та додаткового декоративного оформлення об'єкта. Площа території проєктування становить 2581 м2. Абсолютна більшість, майже 51 % деревних насаджень (19 шт.), належить ялині колючій (Picea pungens Engelm.), яку було закладено ще під час будівництва готелю. Дванадцять з них перебувають у належному стані, а сім потребують викорчовування. Є також на території 9 екземплярів берези повислої (Betula pendula Roth.) (задовільний стан), клен гостролистий (Acer platanoides L.) – 5 шт. (задовільний стан), гіркокаштан звичайний (Aesculus hippocastanum) – 2 шт. (задовільний стан), айлант найвищий (Ailanthus altissima) – 1 шт. (задовільний стан). З кущової рослинності поширена спірея Вангутта (Spiraea × vanhouttei). Для цього проєкту обрано стиль "Модерн", як найкращий і доречний, за допомогою якого пропонуємо втілити оригінальні сміливі ідеї озеленення та благоустрою території турготелю. В основі стилю "Модерн" лежать компоненти, що повинні створювати єдність пейзажу: споруди, садово-парковий ансамбль, клумби, водойми та ін. В оформленні території найчастіше використовується комбінований стиль: правильні форми окремих об'єктів гармонійно поєднуються з неправильними. На території об'єкта запропоновано розробити заходи з реконструкції покриття доріжок, майданчика, сходів. Із архітектурних елементів запроєктовано встановлення альтанки, лавок, урн для сміття. Усі доріжки, що існують на об'єкті проєктування, потребують заміни покриття. Сучасна тротуарна плитка, яка зарекомендувала себе своєю якістю і високою декоративністю, буде ідеально гармоніювати із будівлею готелю та проєктованим садово-парковим обладнанням. На іншій території, де немає садово-паркових об'єктів, запроєктовано закладання рулонного газону. Реалізація запропонованого проєкту дасть змогу створити привабливу, декоративну ділянку для відвідування гостей готелю, оформлену у стилі "Модерн", яка стане неодмінною атракцією.