Натурні дослідження теплового процесу на поверхні опромінення інфрачервоним нагрівачем - Сподинюк, Н. А.; Шепітчак, В. Б. (Scientific Bulletin of UNFU, 2021)
Комфортні умови перебування людей у виробничому приміщенні із застосуванням інфрачервоних випромінювачів залежать від рівномірного розподілу температур по всій площі зони опромінення. Тому метою роботи є визначення експериментальним шляхом температури на поверхні опромінення інфрачервоним нагрівачем та узагальнення результатів, для їх подальшого використання у проєктуванні інфрачервоних нагрівачів на різних об'єктах виробничого призначення. Методом експериментальних досліджень визначено розподіл температур на поверхні опромінення. Для виведення закономірностей розподілу температурних полів на поверхні опромінення дослід проведено за змінної потужності інфрачервоного нагрівача Qнагр, Вт, висоти його встановлення Н, м та різних ступенів чорноти поверхні підлоги εпідл, який залежить від матеріалу підлоги. За графічним розподілом можна довести закономірність, що теплота у твердих матеріалах поширюється завдяки теплопровідності – від частинок з більш високою температурою до менш нагрітих. За допомогою математичних методів обробляння експериментальних даних апроксимовано експериментальні залежності для визначення відносної температури поверхні опромінення. Температурний градієнт, отриманий графічно, напрямлений по нормалі до ізотермічної поверхні в бік зростання температури. Такий підхід дає змогу розглядати розвиток процесу в динаміці та здійснювати візуалізацію нагріву для корегування базових параметрів процесу. Отримані у роботі наукові результати дадуть змогу розробити новий методологічний підхід до дослідження процесів нагріву на поверхні опромінення інфрачервоним нагрівачем на засадах поєднання фізичного і математичного моделювання, що може складати інструментальну основу для цільового дослідження подібних процесів формування теплового режиму у виробничих приміщеннях. Найбільший вплив на величину відносної температури поверхні підлоги tпідл мала теплова потужність інфрачервоного нагрівача Qнагр, Вт. За незмінних значень висоти встановлення нагрівача, ступеня чорноти поверхні опромінення і в разі збільшення теплової потужності нагрівача в два рази значення відносної температури поверхні опромінення зросло на 9,7 %.