Якість програмного забезпечення: моделі оцінювання доцільності засіву та життєвий цикл профілю дефектів - Гордєєв, О. О.; Ізраель, Марк; Харченко, В. С. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Забезпечення якості програмного забезпечення (ПЗ) є невід'ємною частиною процесу його розроблення. Першочерговим завданням забезпечення якості ПЗ є його оцінювання. Відомий підхід до оцінювання якості ПЗ заснований на засіві відповідних дефектів. Використання такого підходу, з одного боку, зумовлено наявністю в міжнародних стандартах вимог до його застосування у критичних інформаційних системах, а з іншого – практикою компаній-розробників ПЗ, які приймають рішення про потребу застосування методу засіву дефектів, тому часто його використовують. В обох випадках передбачається наявність додаткових ресурсів, якими повинна володіти компанія-розробник ПЗ. У роботі запропоновано модель для оцінювання доцільності застосування методу засіву дефектів ПЗ і модель життєвого циклу профілю дефектів ПЗ. Модель для оцінювання доцільності застосування методу засіву дефектів ПЗ містить такі елементи: константа необхідності розрахунку доцільності оцінювання якості ПЗ, автоматизація етапу, обсяг об'єкта оцінювання, обсяг дефектів, що засіваються. Профіль дефектів ПЗ подано таксономією і множинами дефектів ПЗ, які відповідають їх таксономічним типам. Розглянуто таксономію типів дефектів у вигляді ієрархічної та фасетної структур. У межах зазначеного життєвого циклу профіль дефектів ПЗ, як правило, модифікується у вигляді таких типів профілів: прогнозований профіль, профіль дефектів, що засіваються, профіль всіх виявлених дефектів при тестуванні після засіву, профіль нових виявлених при тестуванні (на додаток до засіяних) дефектів, профіль виявлених засіяних дефектів і профіль невиявлених засіяних дефектів. Під час оцінювання якості ПЗ сформовані типи профілів його дефектів аналізують, обчислюють метрики і на підставі оцінок отриманих неув'язок приймається рішення про рівень якості ПЗ. Усі неув'язки дефектів профілів подано поєднанням таких типів профілів дефектів ПЗ: профіль дефектів, що засіваються, профілі усіх виявлених дефектів та відповідної таксономії типів дефектів.