Визначення екологічного ефекту пульверизаційного аератора води в умовах Яворівського штучного озера - Башуцька, У. Б.; Конєчни, Ришард (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Розглянуто досвід відтворення порушених гірничодобувною промисловістю земель способом застосування водогосподарського напряму рекультивації відпрацьованих кар'єрів. Відзначено необхідність робіт із регулярного підтримування штучно створеної техноекосистеми та обслуговування штучних водойм. Якість води належить до найважливіших характеристик водних ресурсів, що визначають можливість їх раціонального використання. Для більшості штучних озер характерний підвищений вміст у воді сульфат-іонів. Кисень є одним із найважливіших розчинених газів у воді. Динаміка його вмісту визначається фізико-хімічними і біологічними процесами, а нерівномірний вертикальний розподіл кисню в озері супроводжується утворенням продуктів анаеробного розкладу органічних речовин – сірководню, метану й аміаку. Застосування аераційних установок у світі дає змогу розглядати аерацію як ефективний засіб у критичних для гідроекосистем умовах. Аераційні методи дають змогу збагатити воду киснем і покращити екологічний стан штучного озера. У цьому дослідженні показано екологічні переваги використання вітрової енергії порівняно із енергією, утвореною спалюванням різних видів палива. Розрахунки здійснено для роботи пульверизаційного аератора води конструкції Подсядловського в умовах розташування Яворівського штучного озера (Західна Україна). Це озеро має сприятливе розташування для розвитку туризму. Воно забезпечує різні види рекреації місцевим і транзитним відпочивальникам. Математично визначено та проаналізовано екологічні переваги вітрового приводу пульверизаційного аератора води конструкції Подсядловського для рекультивації Яворівського штучного озера. Екологічний ефект полягає у перевагах внаслідок заміни енергії, отриманої спалюванням викопного палива на електростанції, енергією вітру. Визначений у процесі математичних розрахунків та на основі регресійних рівнянь екологічний ефект доповнює сучасні знання в галузі аерації придонних вод із застосуванням пульверизаційного аератора води концепції Подсядловського.