Типологічна структура й таксаційні показники робінієвих деревостанів у захисних лісах лісогосподарської області Байрачного степу України - Мурадян, Л. В.; Ситник, С. А. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Проаналізовано особливості робінієвих деревостанів у лісах захисної функціональної категорії у лісогосподарській області Байрачного степу України. Наведено типологічну структуру деревостанів за участю робінії несправжньоакації (Robinia pseudoacacia L.). Досліджено розподіл площі робінієвих деревостанів за типами лісорослинних умов та типів лісу, групами віку, класами бонітету та відносними повнотами. За походженням робінієві деревостани захисних лісів лісогосподарської області Байрачного Степу України – штучні, створені лісовими культурами. Робінієві деревостани у досліджуваних захисних лісах високоповнотні. Найбільша частка площі (68,3 %) деревостанів приурочена до відносної повноти 0,8. Вікова структура робінієвих деревостанів лісогосподарської області Байрачного степу України є незбалансованою, із значним переважанням перестиглих деревостанів – 74,9 %. Середній вік досліджуваних робінієвих деревостанів – 43 роки. Найбільший середній запас стовбурової деревини (199 м3·га-1) характерний для перестиглих робінієвих деревостанів віком 51-55 років (XI клас віку). Встановлено, що найбільша частка робінієвих лісостанів Байрачного степу зосереджена у сугрудах – 67,6 %. Частка грудових типів лісорослинних умов становить 20,5 % від площі. За ступенем зволоження ґрунтів робінія несправжньоакація, на теренах Байрачного степу, віддає перевагу сухим гігротопам, де зосереджено 92,1 % площі робінієвих деревостанів. Встановлено, що у досліджуваному регіоні робінія несправжньоакація формує деревостани у двадцяти типах лісу, найпоширенішим з яких є галогенний варіант сухого сугруду. Найбільша площа робінієвих деревостанів у захисних лісах зайнята робінієвими деревостанами, які зростають за І класом бонітету (49,9 %). Середній клас бонітету становить ІІ,5.