Стан липи дрібнолистої (Tilia cordata Mill.) у зелених насадженнях міста Харків (за даними весняного обстеження) - Колєнкіна, М. С. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Досліджено стан дерев липи дрібнолистої (Tilia cordata Mill.) у насадженнях прибудинкової території, вуличних і паркових насадженнях Харкова у період весняного розвитку листя та пагонів, особливості поширення основних симптомів його погіршення та шляхи поліпшення. Загалом обстежено 400 дерев липи дрібнолистої, які умовно розподілено на дві групи: "молодші" (діаметром до 15 см) та "старші" (діаметром понад 20 см). Встановлено, що найкращий санітарний стан (Іс = 1,0) мають "молодші" дерева липи дрібнолистої у Центральному парку культури і відпочинку ім. Горького та Молодіжному парку, а найгірший (Іс = 3,5) – на освітленому боці площі Свободи, у місцях із постійною високою концентрацією вихлопних газів. З'ясовано, що за рівнем дефоліації дерев липи окремі ділянки відрізнялися так само, як і за індексом санітарного стану. Найбільшу поширеність сухих гілок мали дерева на пр. Московський і на освітленій частині площі Свободи. Травмування коріння під час робіт з ремонту доріг і прокладання комунікацій, а також вирубання сусідніх дерев спричиняло поширення кореневої парості на деревах. Опік листя виявлено тільки у вуличних посадках, переважно на освітлених і загазованих ділянках. Оцінено поширеність пошкоджень дерев комахами різних екологічних груп: листогризів, мінерів, галоутворювачів. Установлено, що наприкінці травня у Лісопарку, парках і посадках прибудинкових територіях переважало обгризання листя липи дрібнолистої комахами (67-80 % від усіх пошкоджених листків). Частка листків з мінами становили тільки 5 % від усіх листків із пошкодженнями у насадженнях прибудинкових територіях і 13 % – у Лісопарку. Частка листків із галами серед листків із пошкодженнями у молодих дерев липи зростала від вулиць (6 %) до прибудинкової території і парків (20 і 33 % відповідно), а у старших насадженнях була практично однаковою (20-24 %) на вулицях, у прибудинкових територіях і парках, а у Лісопарку становила тільки 13 %, оскільки в останньому випадку значна кількість листків мали ознаки обгризання та мінування. Водночас через порівняно невелику чисельність усіх шкідників листя вони не конкурували один з одним і на початку вегетаційного періоду не заподіювали шкоди.