ДОСЛІДЖЕННЯ АДСОРБЦІЇ -ОКСІПРОПІОНОВОЇ КИСЛОТИ В ДИНАМІЧНИХ УМОВАХ - Sabadash, V.V.; Givlyud, А.M.; Gumnitsky, Ya.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Представлено результати експериментальних досліджень кінетики та динаміки адсорбції та іонообмінного поглинання оксіпропіонової кислоти цеолітом в апараті з мішалкою. Проаналізовано існуючі теоретичні моделі для опису процесів адсорбції. Розроблено механізм адсорбції і методи ідентифікації експериментальних даних теоретичним моделям процесу. Експериментально досліджено сорбційну місткість цеоліту щодо молочної кислоти в динамічних умовах. Побудовано вихідні криві динаміки адсорбції a-оксіпропіонової кислоти цеолітом в апараті колонного типу. Встановлено взаємозв'язок ступеня насичення сорбенту від критерію Фур'є. Отримані результати експериментальних досліджень дають змогу визначити кінетичні коефіцієнти процесу адсорбції стічних вод молокопереробних підприємств в апаратах колонного типу.