ОЦІНЮВАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ РИЗИКІВ ПРОЦЕСУ ТРАНСПОРТУВАННЯ ГАЗУ МАГІСТРАЛЬНИМИ ГАЗОПРОВОДАМИ - Maniuk, O.R.; Maniuk, M.І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Розглянуто проблему забезпечення технологічної надійності та екологічності процесу транспортування природного газу, основні підходи до оцінювання та управління ризиками на промислових об'єктах.Для підвищення безаварійності роботи об'єктів газотранспортної системи, запропоновано комплексну систему управління ризиками, а також алгоритм кількісної оцінки ризиків. Основна перевага запропонованого алгоритму аналізу кількісної оцінки ризиків перед традиційними полягає в тому, що в ході цього аналізу виявляються "уразливості" в технологічному процесі, які надалі використовуються як контрольований і керований параметр. Тоді як традиційні методики оцінювання величини ризику орієнтовані на визначення вірогідності настання ризикової події і дають змогу зробити висновки тільки про небезпеку об'єкта.