ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ЗАБРУДНЕННЯ ҐРУНТУ В РАЙОНІ БОЙОВИХ СТАРТОВИХ ПОЗИЦІЙ БАЛІСТИЧНИХ РАКЕТ НА ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ ТА ДОВКІЛЛЯ - Orel, S.M.; Ivaschenko, J.V.; Malyovaniy, M.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Використовуючи концепцію екологічного ризику, досліджено вплив на здоров'я людини та довкілля забруднень, що залишилися у ґрунті на території колишньої ракетної бази. Проведено оцінювання впливу як канцерогенних так і неканцерогенних сполук важких металів. Аналіз отриманих результатів дає змогу стверджувати, що рівень забруднень незначний і не несе загрози для довкілля та людини, всупереч існуючим ствердженням, що ґрунтуються на застосуванні гранично допустимої концентрації як порогової величини, що визначає небезпеку.