ВИДОВЕ РІЗНОМАНІТТЯ МІКРОМІЦЕТІВ ҐРУНТУ ТЕРИТОРІЇ НОВОРОЗДІЛЬСЬКОГО СІРЧАНОГО КАР'ЄРУ - Kopiy, M.L.; Oliferchuk, V.P.; Kopiy, L.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проаналізовано роль мікроорганізмів у трансформації органічного опаду в різних умовах середовища. Відзначено позитивний вплив мікоризоутворювальних грибів у відтворенні порушених ґрунтів, внаслідок позитивного симбіозу із вищими рослинами. Досліджено мікологічну структуру ґрунтів на дослідних ділянках в умовах сформованих екотопів на території Новороздільського сірчаного кар'єру. Встановлено максимальне переважання видового різноманіття грибів у ґрунтах на ділянках із сформованим мішаним насадженням (16 видів) та мінімальною їх участю у ґрунті на вершині штучно відсипаного пагорба (3 види). У ґрунтових зразках дослідних секцій на території досліджуваного об'єкта визначено 49 видів грибів, що належать до 7 родів, 6 родин та 2 класів. Досліджені екотопи відзначаються широким грибним різноманіттям та рівномірним (за частотою стрічання) видовим навантаженням. Виявлено тенденцію нагромадження небезпечних для людини (потенційно патогенних, алергенних, мікотоксичних) видів мікроскопічних грибів.