Видове багатство дендрофлори та естетичне оцінювання фітоценозів парку смт Магдалинівка - Бессонова, В. П.; Іванченко, О. Є. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Дендрофлора парку смт Магдалинівка налічує 347 прим., що належать до 19 видів і 15 родин. У насадженнях переважають Aesculus hippocastanum, Ulmus scabra, Betula pendula. Родини презентовані переважно 1-2 видами, за винятком Rosaceae. Родини Hippocastanaceae, Ulmaceae та Betulaceae мають найбільшу представленість за кількістю примірників, порівняно з іншими. Частка видів аборигенної дендрофлори становить 53,32 %. Найбільша частка від загальної кількості інтродуцентів становлять представники з Південної та Південно-Східної Європи. Переважна кількість дерев у насадженні має висоту від 8,1 до 10,0 м (23,3 % щодо всіх рослин). За діаметром штамба переважають дерева зі значеннями цього показника від 22,1 до 26,0 см (16,1 %), чисельними є групи рослин з діаметрами 26,1-30,0; 34,1-38,0 та від 18,1-22,0 см. Діаметр одного з найстаріших дерев парку Populus alba становить 108 см. За життєвим станом дещо більше половини насаджень належить до категорії "здорові", серед них багато примірників Betula рendula, Juglans regia, Ulmus scabra, Tilia cordata. До ослаблених належить 110 дерев, до сильно ослаблених – 43, до тих, що відмирають, – усього 6 шт. Індекс стану деревостану для парку становить 80,14, що характеризує його як здоровий. За екологічними вимогами асортимент парку тільки частково відповідає умовам зволоження території, проте майже повністю – родючості ґрунту. За таксаційно-фітоценотичною шкалою загальна естетичне оцінювання фітоценозу парку становить 31 бал. У парку ростуть дерева з вираженими фітонцидними властивостями, а саме: Acer platanoides, Betula pendula, Syringa vulgaris, а також Tilia cordata, Aesculus hippocastanum та Sorbus aucuparia.