Застосування вакуумних йонно-плазмових покриттів у деревообробленні - Гасій, О. Б.; Голубець, В. М.; Степанишин, В. І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Проаналізовано доцільність застосування вакуумних йонно-плазмових покриттів у деревообробленні. Розглянуто питання розподілу залишкових напружень по товщині покриття з TiN на дискових пилах. Встановлено, що найбільші напруження стиску, які забезпечують найвищу твердість і зносостійкість, є у покриття завтовшки 5 мкм. Оптимальною є тривалість процесу 30 хв. Результати досліджень процесу тертя індентора із інструментальної сталі Р6М5 з покриттям з ТіN за зразком із сосни показали, що застосування покриття дає змогу зменшити силу тертя на 60 %. Наведено результати експериментів у виробничих умовах ДП "Стрийське лісове господарство" та ВАТ "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат" щодо зміцнення різальних зубців ланцюгів бензомоторних пилок ПЦУ-10 та болтів для кріплення ножів млина ST-660 паперового цеху та рафінерів гарячого помолу СВ-36, які контактують з технологічним середовищем. Завдяки нанесенню вакуумних йонно-плазмових покриттів із ТіN, Ті-Ni-N, Ті + ТіN, Ті-Ni-N + ТіN, Мо-Ni-N ресурс роботи деталей збільшено в 1,3…2,5 раза. Зроблено висновок про те, що проблема застосування цих покриттів у деревообробленні є актуальною і потребує подальших досліджень.