Перспективність створення об'єктів декоративного значення на базі Ботанічного саду "Поділля" - Монарх, В. В.; Костенюк, В. В.; Королишина, А. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Описано роль та значення ботанічного саду "Поділля", як парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Ботанічний сад "Поділля" є парком-пам'яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення і розкриває красу та неповторність Подільської дендрофлори. Поряд з великим різноманіттям наукових завдань ботанічний сад є завершеним творінням садово-паркового будівництва, де важливу роль відіграє формування ландшафтних композиції, як окремих ділянок, так і усього саду загалом. Ландшафтні композиції саду розкривають найцікавіші природні компоненти довколишнього ландшафту, якнайкраще вирішують архітектурно-планувальні зв'язки на його території, а також висвітлюють декоративні і художньо-естетичні властивості рослин. Висвітлено основні періоди створення ботанічного саду. Подано таксономічну структуру культивованої дендрофлори ботанічного саду. Проведено аналіз розподілу території. До складу ботанічного саду "Поділля" входять, такі відділи як: дендрарій; типологічний відділ лісів Поділля; помологічний відділ (плодово-ягідних культур); систематичний відділ трав'яних рослин; відділ декоративних культур; розсадник декоративних і диких плодово-ягідних культур; відділ природознавства і охорони природи; зимовий сад з колекцією унікальних для Поділля субтропічних рослин. Окрім основних композиційних центрів, таких як ставок, центральна алея, паркові площі, партери і поляни, що розташовані по основному маршруту, в ботанічному саду виділяють ще такі об'єкти декоративного та утилітарного характеру, як: розарій, сирінгарій, дендрарій, науково-дослідні ділянки факультету агрономії та лісівництва, теплиці, плодовий розсадник, біостаціонар, оранжерея та експозиційна ділянка квітниково-декоративних рослин. Висвітлено перспективність використання об'єктів декоративного та утилітарного значення для збереження та збагачення рослинного різноманіття. Описано важливість та потреба знайомства студентів з деревно-чагарниковими, квітниково-декоративними угрупованнями на базі ботанічного саду для отримання потрібних практичних вмінь і навиків.