Особливості поширення ранньовесняних рослин у хвойно-широколистяних лісах околиць села Ільник Турківського району - Монастирська, С. С.; Стецик, Р. Д. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Наведено результати дослідження щодо поширення ранньовесняних рослин, які ростуть на території околиць села Ільник Турківського району. На території дослідження виявлено 14 видів ранньовесняних рослин, які належать до 9 родин. За кількістю видів домінують родини Asteraceае та Ranunculaceae (21,5 % від загальної кількості родин), Amaryllidaceae (14,4 %); інші родини представлені одним видом і їх частка становить 7,1 %. Усі виявлені на території дослідження ранньовесняні рослини належать до 13 родів. Встановлено, що тільки один рід Anemone має 2 види – А. nemorosa та A. ranunculoides і становить 15,3 %; інші роди представлені одним видом, відсоткова частка яких становить 7,7 % на кожний рід. Найпоширенішими на території дослідження є види Anemone nemorosа, Dentaria glandulosa та Scilla bifolia, поодиноко трапляються види Gagea lutea, Galanthus nivalis, Petasites kablikianus та Anemone ranunculoides. Встановлено, що 4 види із флори ранньовесняних рослин Ільника підлягають охороні і занесені до Європейського Червоного Списку (Primula veris, Scilla bifolia) та Червоної книги України (Leucojum vernum, Galanthus nivalis). Загалом виявлені на території дослідження рослини свідчать про незначне поширення та рясність ранньовесняних рослин.