Вплив удобрення сіркою на ріст та врожайність бульб картоплі - Bury, M.; Stankowski, S.; Hury, G.; Dawidowski, A.; Opatowicz, N.; Bashutska, U. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Польовий експеримент щодо впливу комбінованого мінерального удобрення азотом і сіркою у вигляді сірчано-вапняної суміші на врожай картоплі (Solanum tuberosum L.) їстівного сорту Ірга, проведено протягом вегетаційного сезону 2014 р. на ґрунті комплексу "дуже хороший житній" у сільськогосподарській дослідній станції в Ліпніку біля Штаргарда. Розглянуто три варіанти удобрення: 0 – контрольний (PK), N –PK+N і S –PK+N+S. У 2014 р. картопля сорту Ірга дуже добре розвивалася і позитивно реагувала на дію мінеральних добрив. Мінеральне удобрення азотом і сірчано-вапняною сумішшю, отриманою десульфацією промислових димових газів (варіант S), із вмістом сірки 17 % (42,5 % SO3), позитивно вплинуло на фізіологічні параметри (індекс вмісту хлорофілу – SPAD і асиміляційну площу рослин – LAI). Підтверджено значний вплив комбінованого мінерального удобрення азотом та сіркою, що міститься в сульфаті кальцію (варіант S), на загальний і товарний врожай бульб. Загальний врожай бульб збільшився приблизно на 9 % – від 31,3 до 34,3 т · га-1, товарний вихід бульб – від 20,0 т · га-1 до 21,8 т · га-1 порівняно з варіантом N (PK + N). Встановлено також істотне зменшення кількості дрібних бульб (діаметром менше 30 мм) і збільшення кількості середніх бульб – фракція посівних (діаметр 40-60 мм) і великих (діаметром понад 60 мм).