Відображення експертних оцінок якості програмного забезпечення - Грицюк, Ю. І.; Фернеза, О. Р. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Розроблено методику відображення даних, яку отримують внаслідок оброблення експертних оцінок якості програмного забезпечення (ПЗ) за різними критеріями його оцінювання з використанням пелюсткових діаграм. Встановлено, що під відображенням експертних оцінок якості ПЗ розуміють подання даних у графічному вигляді для максимальної зручності їх розуміння та швидкого сприйняття, а також надання оглядової та зрозумілої форми будь-якому об'єкту, процесу чи явищу. Запропоновано критерії оцінювання якості ПЗ та їхні вагові коефіцієнти для кожного з експертів, які забезпечують достовірне подання наявного стану процесу розроблення ПЗ, правильне розуміння суті проблем, що можуть виникнути на будь-якому етапі реалізації програмного проекту, і точні характеристики їх складових. Наведено ролі експертів, які мають оцінювати якість ПЗ за відповідними критеріями, і запропоновано орієнтовні коефіцієнти їхньої вагомості. Такий механізм відображення даних надає можливість бізнес-аналітикам якісно та кількісно подати множини значень комплексних показників якості ПЗ, які можна отримати за результатами будь-якого опитування різних експертів на певному етапі реалізації програмного проекту. Запропонована методика є придатною для подання множини результатів опитувань експертів з поділом на необмежену кількість ролей учасників оцінювання якості ПЗ з врахуванням вагомості кожного з них. Розроблено алгоритм розрахунку площ секторних пелюстків у полярній системі координат, за допомогою яких можна обчислити і оцінити відносну якість ПЗ за відповідними критеріями. Визначено підсумкові комплексні показники якості ПЗ для кожного з експертів і узагальнений комплексний показник його якості. Розроблено алгоритм розрахунку площі пелюсткової діаграми у полярній системі координат, який дає змогу визначити ту частину якості ПЗ за всіма критеріями, яку маємо на даний момент за оцінками одного з експертів, а також ту частку якості ПЗ, яку ще потрібно досягти для стовідсоткової її повноти. Зроблено відповідні висновки та надано рекомендації щодо використання розробленої методики відображення даних.