Сучасний стан колекції півоній на базі ботанічного саду "Поділля" Вінницького національного аграрного університету - Панцирева, Г. В.; Миколюк, О. О.; Семчук, В. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Висвітлено результати дослідження перспективності вирощування 32 сортів та гібридів півонії в умовах ботанічного саду "Поділля" ВНАУ, м. Вінниця, у перший рік вегетації. Досліджено декоративні властивості видів, сортів та гібридів трав'яних видів півоній. Проаналізовано наукові публікації сортів та гібридів півонії молочноквіткової, лікарської та тонколистої. Представлено облік видового та сортового складу представників роду Paeonia L. за датою появи сходів, приростом вегетативної маси, початком появи бутонів, забарвленням стебла, кількістю листків та формою куща в перший рік вегетації. Встановлено, що всі досліджувані сорти/гібриди вітчизняної та закордонної (видові та японські форми) селекції викликають інтерес як потенційно цінні об'єкти для поповнення асортименту вітчизняних декоративних рослин та є перспективними для поліпшення стану парків, скверів, садків зони Поділля. Враховуючи високі декоративні якості цих видів та широкі можливості їх застосування, квітниково-декоративні рослини представників трав'яних видів Paeonia L. становлять значний інтерес для декоративного садівництва, зокрема квітникарства, та для поповнення асортименту декоративних культур нашої держави. Також дослідженнями визначено природні можливості представників трав'яних видів Paeonia L., пластичність до зміни їх життєвої форми, високу якість за сукупністю ознак, що визначають їхню декоративність, характеризує досліджувані рослини як джерело для інтродукції, а також збагачення асортименту декоративних культур в Україні. Порівняння отриманих результатів із характеристикою сортів, представленою оригінатором, показали збіг сортових ознак за всіма показниками. Результати досліджень будуть використані для поповнення наявної колекції півоній на базі ботанічного саду "Поділля" ВНАУ, практичної діяльності студентів спеціальності 206 "Садово-паркове господарство" та наукових працівників.