Динаміка популяцій короїдів у соснових лісах Житомирської області - Андреєва, О. Ю.; Вишневський, А. В.; Болюх, С. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Установлено, що у всиханні соснових насаджень Житомирської області відіграють роль короїди, які заселяють дерева, ослаблені внаслідок посух і надмірного антропогенного навантаження. Висловлено гіпотезу, що після посухи 2009 р. відбулося два спалахи різних угруповань короїдів. Для підтвердження цієї гіпотези проаналізовано динаміку за 2013-2019 рр. популяційних показників найпоширеніших видів під час їхнього масового розмноження у лісах Житомирської області: великого (Tomicus piniperda) та малого (T. minor) соснових лубоїдів, а також верхівкового (Ips acuminatus) й шестизубчастого (I sexdentatus) короїдів. Під час аналізу даних стосовно поширеності, щільності поселення, продукції й енергії розмноження цих видів, одержаних на 550 палетках із 61 модельного дерева, з'ясовано, що в комплексі короїдів в осередках всихання до 2014 р. переважали соснові лубоїди, а з 2015 р. – верхівковий і шестизубчастий короїди, які мають декілька поколінь на рік. Показано, що основні тенденції розвитку комплексу короїдів у соснових насадженнях Житомирської області в роки досліджень визначала динаміка популяцій домінантного виду – верхівкового короїда. Значення показників поширеності, щільності поселень, продукції та енергії розмноження короїдів свідчать про посилення з 2016 р. внутрішньовидової конкуренції в популяції верхівкового короїда, а у 2018-2019 рр. – також міжвидової конкуренції. З огляду на дію конкуренції та накопиченням ентомофагів в осередках всихання варто очікувати згасання спалахів масового розмноження короїдів.