Методи оброблення та заповнення пропущених параметрів у даних екологічного моніторингу - Mishchuk, O. S.; Tkachenko, R. O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Сьогодні існує багато методів відновлення пропущених параметрів у даних, але для кожної області застосування використовують різні методи заповнення пропусків. У роботі проаналізовано такі методи оброблення пропусків: видалення елементів з пропусками, метод зважування та заповнення пропущених параметрів. Описано механізми утворення пропущених параметрів, за яких ймовірність пропусків для кожного запису набору однакова, за яких ймовірність пропусків визначається на основі іншої наявної інформації без пропусків та за яких дані відсутні залежно від невідомих чинників. Проаналізовано методи заповнення пропущених параметрів у даних екологічного моніторингу, такі як: методи середнього значення, наївного прогнозу та регресійного моделювання. Описано такі методи відновлення пропусків на основі регресійного моделювання: багатошаровий персептрон; Adaptive Boosting; метод опорних векторів; Random Forest та метод лінійної регресії з використанням стохастичного градієнтного спуску. Виконано порівняння найпростіших методів заповнення пропусків та методів відновлення пропусків на основі регресійних моделей. Експериментально доведено, що попередньо розроблений метод заповнення пропусків на основі нейроподібної структури моделі послідовних геометричних перетворень є найефективнішим методом, оскільки показує найточніші результати.