Комплексна оцінка інтродукції, акліматизації та декративності Ailanthus Altissima (Mill.) в умовах Правобережного Лісостепу і Степу України - Shlapak, V. P.; Mamchur, V. V.; Koval, S. A.; Ischuk, G. P.; Kurka, S. S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Досліджено успішність інтродукції айланта найвищого (Ailanthus altissima (Mill.)) в умовах Правобережного Лісостепу і Степу України методом інтегральної числової оцінки життєздатності та перспективності інтродукції дерев на основі візуальних спостережень, який враховує найважливіші для інтродукції показники: ступінь визрівання пагонів, зимостійкість, збереження габітусу, пагоноутворювальна здатність, регулярність приросту пагонів, здатність до генеративного розвитку, способи розмноження в культурі. Визначено ступінь акліматизації інтродукованого виду A. altissima методом встановлення акліматизаційного числа. Досліджено декоративність рослин A. altissima в умовах Правобережного Лісостепу і Степу України. Оцінено декоративність крони, листків, суцвіть, квіток і плодів, кольору та фактури кори стовбура, гілок і пагонів. Визначено комплексну і сезонну декоративності виду A. altissima. Наведено результати дослідження комплексної та сезонної декоративності виду А. altissima, які зростають у Національному дендрологічному парку "Софіївка" НАН України, Уманському НУС, у зелених насадженнях Умані та Уманського району, дендрологічному парку Веселі Боковеньки Кіровоградської обл., смт Чечельник Вінницької обл., м. Одеса, м. Миколаїв.