Ідентифікація латентних зображень у друкованих документах - Nazarkevych, M. A.; Troyan, O. A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
В інформаційній безпеці держави важливу роль відіграє захист друкованих документів. Проаналізовано проблеми розвитку графічних методів захисту документів, які застосовують як у соціальній сфері, так і в сфері управління. За результатами аналізу з'ясовано, що існує певна прогалина в захисті документів та контролі оригінальності, а отже, потрібно запровадити ефективний захист документів для запобігання їх фальсифікації. Розроблено спеціальні графічні побудови, на основі яких створено латентні елементи, що підвищують ефективність та надійність захисту. Розглянуто можливість поліпшити результати захисту за допомогою використання латентності для підвищення ефективності захищеності документів. Цей метод зможе забезпечити високий рівень захисту інформації в друкованому вигляді, не залишаючи можливості фальсифікації навіть на сучасних копіювальних пристроях. Технологія захисту передбачає створення захисних елементів на основі виникнення латентності у разі спроби фальсифікації документу. Інформаційну технологію розроблено на етапі підготовки документів до друку. Проаналізовано методи захисту друкованих документів та показано, що латентні зображення залишаються перспективними у захисті. Визначено основні загрози друкованих та електронних видань і види фальсифікації. Побудовано основні принципи захисту, які забезпечують надійність та цілісність документа, що містить прихований елемент. Досліджено скановані зображення і виявлено, що основний документ не відповідає копії. Також описано метод ідентифікації зображень за їх унікальними особливостями. Суть методу полягає у виділенні множини ключів зображення та в їх порівнянні з відповідними ключами еталонних зображень. Метод можна застосовувати для різних прикладних задач, наприклад, для розпізнавання графічних елементів. Перевагами цього методу є простота схемотехнічної реалізації, підвищена швидкодія та точність ідентифікації. Наведено результати застосування методу елементних порівнянь для розпізнавання латентних зображень, що підтверджують його працездатність та ефективність. Для захисту документів використовують досить широкий спектр методів захисту, кожен з яких характеризується певним ступенем надійності і має свою специфіку, що полягає у визначенні оцінки загроз щодо документів, умов їх обігу і застосування. Окрім цього, треба зазначити, що будь-який захист буде ефективний тільки тоді, коли він постійно вдосконалюється й випереджає технічні і фінансові можливості ініціаторів атак.