Аналіз техніко-експлуатаційних характеристик поворотно-зсувного механізму відкривання дверей пасажирського електротранспорту - Korendiy, V. M.; Kotsiumbas, O. Yо.; Lanets, O. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Проаналізовано конструктивні і функціональні особливості поворотно-зсувного механізму відкривання дверей пасажирського електротранспорту. Запропоновано відповідне конструктивне виконання механізму з використанням пневматичного приводу та побудовано його спрощену розрахункову схему. Проведено структурний і кінематичний аналізи механізму та виведено аналітичні залежності для опису руху його ланок у процесі відкривання/закривання дверей. Досліджено основні кінематичні параметри запропонованого механізму на основі виведених аналітичних залежностей у програмному продукті MathCAD та з використанням його твердотільної моделі, розробленої у середовищі SolidWorks Motion. Зроблено висновки про узгодження результатів теоретичних досліджень, проведених на основі чисельного розв'язування отриманих рівнянь руху, та віртуального експерименту (імітаційного моделювання у програмному продукті SolidWorks). Проаналізовано енергоефективність досліджуваного поворотно-зсувного механізму відкривання дверей пасажирського електротранспорту. Задаючи зусилля опору закривання дверної стулки та розрахувавши відповідну швидкість руху дверей у процесі їх закривання, встановлено залежність номінальної потужності пневматичного приводу механізму як функції відповідних узагальнених координат. Аналізуючи отримані результати, встановлено, що необхідна номінальна потужність приводу поворотно-зсувного механізму практично вдвічі перевищує необхідну номінальну потужність приводу дверей, в яких використовується поширений на цей час притульно-зсувний механізм.