Структура, породний склад та продуктивність лісів Черемського природного заповідника - Lakyda, P. I.; Hotsyk, O. S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Проаналізовано деревостани Черемського природного заповідника за площею, запасом, складом, типами лісорослинних умов, групами віку, бонітетом і повнотою. З'ясовано, що переважна площа лісового фонду Черемського природного заповідника вкрита лісовою рослинністю і становить 97,9 %, зокрема лісові культури займають 14,6 % площі вкритих лісовою рослинністю лісових ділянок. Домінують хвойні деревостани, частка яких у загальному запасі становить 75,4 %. Представлені вони переважно сосною звичайною (98,5 %). Більшу половину площ становлять субори (68 %), серед яких третину складають вологі субори. Ці умови є оптимальними для росту сосни звичайної. Другу третину складають сирі (18 %) та мокрі (15 %) субори, в яких сосна звичайна має значно меншу продуктивність, зате добре почувається вільха клейка. Також у заповіднику трапляються сирі сугруди (12 %), які є досить родючими та сприятливими для росту вільхи клейкої високої продуктивності. У заповіднику переважають насадження ІІ (30,9 %) та ІІІ (26,6 %) класів бонітету. У віковій структурі домінують середньовікові насадження. Молодняки становлять незначну частину (8,1 % за площею і 3,1 % за запасом). Стиглі насадження займають 5,6 % за площею та 5,3 % за запасом. Більшість площі деревостанів (73,9 %) мають повноту 0,6-0,8. Отримані під час досліджень дані дають змогу визначити перспективи збереження лісових угруповань Черемського ПЗ, а також оцінити їхні основні екологічні функції та змоделювати екологічні послуги, які може надавати цей природно-заповідний об'єкт.