Типологічна структура лісових насаджень та біотопічна характеристика вольєрів Центрального Полісся - Kratiuk, O. L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Досліджено типологічну структуру лісових насаджень вольєрів Центрального Полісся. На 01.03.2019 р. на території регіону досліджень функціонує 20 вольєрів загальною площею 639,5 га. У вольєрах виділено 5 основних груп біотопів, а саме: лісові насадження (74,7 %), поля (17,9 %), болота низинні (4,2 %), біогалявини (2,1 %), ставки (1,2 %). Вольєри двох мисливських господарств регіону ТОВ "МРГ "Гамарня" (6,0 га) та ГО "Коростенське ТМР" (3,5 га) повністю розташовані на території колишніх сільськогосподарських угідь. За типами лісорослинних умов переважають сугруди, частка яких становить 70,14 %, або 335,0 га. Площа суборів становить 142,4 га (29,82 %) і практично немає борів (0,2 га). За гігротопами переважають свіжі (51,51 %) та вологі (38,23 %) місцезростання. За рівнем вологості серед суборів найпоширені свіжі умови (19,95 %), натомість у сугрудах переважають вологі (33,10 %) та свіжі (31,51 %) умови. У межах вольєрів виділено 13 типів лісу. Домінують свіжий дубово-сосновий субір (95,3 га), свіжий (116,6 га) та вологий (100,1 га) грабово-дубово-соснові сугруди. Частка лісових насаджень у п'яти найбільших вольєрах змінюється від 62,1 % (СФГ "Земля Полісся") до 93,6 % (ДП "Баранівське ЛМГ"). Вольєри СФГ "Земля Полісся" та ДП "Білокоровицьке ЛГ" розташовані виключно у сугрудових умовах, а для вольєрів ТОВ "Клуб "КСК" та ДП "Баранівське ЛМГ" характерне переважання суборових типів лісу.